22 March 2021

Najbolji proizvodi za nokte



Kako dugo nisam blogovala, nisam gledala ni analitiku, ali sam nedavno bacila pogled na to da vidim koji upiti dovode čitaoce do mog bloga i nisam bila iznenađena rezultatima. Najbolji top coat, najbolje sredstvo za jačanje noktiju, najbolji odstranjivač zanoktica i najbolji lak za nokte su termini koji su mi dovodili čitaoce čak i dok je blog bio dormantan, ali takve pretrage su problematične jer je svako od nas drugačiji i šta je za mene najbolje ili omiljeno neće nužno odgovarati i vama. Takođe retko ko čita detaljna objašnjenja nego samo naziv proizvoda ili pogleda sličice, tako da verujem da nikome neće smetati što ću biti malo šaljiva i malo više negativna kroz ceo ovaj članak jer ću se dotaći nekih stvari koje me i nerviraju i brinu, ali verujte mi da su sve preporuke koje ćete pročitati ovde iskrene, bazirane na iskustvu i za mene ovo jesu najbolji proizvodi u svojoj kategoriji.

Kako ćete znati da li će isti proizvodi odgovarati i vama? Tako što ćete obratiti pažnju na svoje nokte, pre svega na njihovu fleksibilnost/krtost i tako što ćete uzeti u obzir svoje svakodnevne navike i obaveze. Da li su vam ruke često i dugo nezaštićene u vodi (recimo zato što perete sudove ručno bez rukavica ili zato što ste frizer)? Ako jesu, među mojim preporukama gledajte proizvode za fleksibilne nokte jer topla voda tera nokte da "rade" više nego što bi to bio slučaj da to vreme provodite za računarom i pojačajte negu kako biste predupredili listanje i pucanje noktiju. Neću vam preporučiti da nosite gumene rukavice jer one mogu da potpare ili rastope lak. Da li više vremena provodite rukujući papirima ili kucajući? Ruke i nokti su vam onda možda malo suvlji, možda skloni listanju ili pucanju usled te suvoće i konstantnog lupkanja (da, znam da se kuca jagodicama prstiju, a ne noktima, ali čak i sa mojom dužinom noktiju je teško izbeći da neke tastere ne pritiskam upravo noktima). Pojačajte negu (ovo zapravo treba negde da mi stoji kao mantra - maži ulje, maži ulje, maži ulje) i birajte proizvode koji odgovaraju vašem tipu noktiju sem ako ne kucate noktima. Onda gledajte fleksibilije proizvode koji neće popucati usled udara. I tako dalje, i tako bliže. Upoznajte svoje nokte kako biste bolje mogli da odaberete proizvode za sebe i izbegli da bacate novac na neodgovarajuće proizvode.

Pre lepote, nega


najbolja nega noktiju


Suvim noktima (a verujem da su nam svima u ovo doba učestalog pranja i dezinfekcije ruku nokti suvi) nedostaju ulja. Probala sam razna ulja i kreme za nokte i zanoktice na našem tržištu i kada sam otkrila koliko je CND Solar Oil savršen za mene prestala sam da isprobavam. Ima odličan odnos lakih i teških ulja, jednostavan sastav bez preteranih nepotrebnih sastojaka i, mada ga treba koristiti duže, daje vlažnost suvim noktima i čini ih elastičnima. Čak nije potrebno koristiti ga direktno na noktima (recimo ako imate lak ili nadogradnju) već na zanokticama jer će prodreti u matriks te se nokat bukvalno hrani iz korena. Za dodatnu negu i zaštitu povremeno nacapam Hemel kremu za nokte i zanoktice, ali bilo koji okluziv bi poslužio.

Masnim noktima će više odgovarati nešto na vodenoj bazi. Na našem tržištu nema mnogo takvih proizvoda, i izgleda da se vodeni proizvod koji mi je svojedobno odgovarao više ne proizvodi, tako ta hard cheese ako ste došli ovde u potrazi za preporukom za serum za nokte. Ne mogu preporučiti nijedno od drugih sredstava koja sam probala. Mogu li vas zainteresovati za ulje umesto toga? Neće vam škoditi, verujte mi.

Noktima istanjenim posle skidanja nadogradnje treba dodatna potpora i drugi majstor (dobri majstori će ostaviti veoma tanak sloj gela ili akrila na noktima). Nijedno sredstvo za negu neće nokte učiniti debljima. Da biste ih ojačali ne treba da tražite učvršćivač i posebno ne formalinsko sredstvo (mada nisam sigurna ni da li takvih više ima na našem tržištu). Redovno mažite ulje i nosite lak, makar samo bazu. Taj dodatni sloj će poslužiti kao udlaga dok nokat ne izraste. Ako baš baš baš želite neki učvršćivač, potražite proteinski. CND Rescue RXx je moj favorit, ali je u poslednje vreme teško doći do njega.

Zar ishrana nije važnija od sredstava za negu? Jeste. Pravilna ishrana je, razumljivo, važna za pravilno funkcionisanje celog organizma. No nokti se nalaze na periferiji i hranljivi sastojci do njih dolaze u tragovima te treba više vremena da prođe da bi se na noktima video uticaj bilo dobre bilo loše ishrane. Nedostaci vitamina i minerala će se pokazati u drugim procesima koji se odvijaju u organizmu pre nego što se pokažu na noktima (a i kada se vide na noktima, pokazuju stanje kakvo je bilo pre otprilike 6 meseci). Konsultujte se sa lekarom pre nego što drastično promenite ishranu ili počnete da uzimate suplemente i imajte na umu da nema uverljivih i dobrih naučnih studija o delotvornosti suplemenata za nokte (uzorci su mali i bez kontrolnih grupa).

A šta sa zanokticama? Redovno mažite ulje i/ili kremu kako vam koža oko noktiju ne bi pucala. Što se samih zanoktica tiče, jednom nedeljno (ili po potrebi) koristite neko sredstvo za odstranjivanje zanoktica. Meni se kao najbolje pokazalo Afroditino, ali pošto ga nema u direktnoj prodaji već se mora naručivati sa sajta, odlična zamena je Essence Cuticle Remover Eraser. Na bazi kalijum hidroksida je, deluje brzo i odlično uklanja zanoktice.

Dobra osnova je pola posla


najbolja baza za nokte, najbolji base coat


Ima najrazličitijih baznih lakova, ali je svima uloga da postave dobru osnovu za koju će se lak vezati i produžiti mu trajanje. Meni ne smeta ako mi lak probije bazu i oboji nokte, tako da taj aspekt ne uzimam u obzir kada procenjujem da li mi baza odgovara ili ne. Imajte ovo u vidu za slučaj da vam je važno da baza ne propušta pigment iz laka.

Tankim ili elastičnim noktima će bolje odgovarati elastičnija baza, ona koja će moći da prati "kretanje" nokta (recimo ako vam nokti trpe pritisak ili savijanje tokom kucanja ili su vam ruke često u vodi). Meni najbolja elastična baza je Zoya Anchor, a ako želite nešto iz drogerije što je malo pristupačnije, Aura Instant Base. Obe se brzo se suše i odlično drže lak. Zoya je malo gušća, Aura nešto ređa, ali obe odlično služe svrsi.

Čvrsti i kruti nokti generalno mogu da nose bilo kakvu bazu. Ukoliko imate ovakve nokte, dozvolite da vam preporučim Cuccio Pomegranate Nail Strengthener. Nisam primetila da ikako učvršćuje nokte, ali odlično vezuje lak. Redak je i, pošto ostavlja veoma tanak sloj, na elastičnim noktima može ispucati, ali je dušu dao za čvrste nokte.

Imate brazde na noktima? Saosećam sa vama. I ja ih imam. To je na žalost prirodna posedica činjenice da vremenom ne postajemo mlađi. Nemojte ih uglačavati turpijom već uzmite dobru bazu za popunjavanje brazdi. Moja omiljena nažalost više nije dostupna u Srbiji, a uvoznici izgleda generalno smatraju da nam taj proizvod nije potreban, ali Trend It Up Pefect Ridgefiller može da se nađe u drogerijama i veoma dobro popunjava brazde.

Sve mi boje lepo stoje




Pitanje najboljeg laka je verovatno najteže od svih jer svako ima druge prohteve i očekivanja. Meni je to Zoya jer su lakovi prilično elastični, njihova četkica je zgodna za moje kratke nokte i imaju odličan izbor boja. Ovo je takođe i najlakše pitanje od svih jer ako dobro negujete nokte, imate bazu i nadlak koji odgovaraju vašim noktima, bilo koji lak će biti dobar. Sem kada nije (ako je recimo baš redak ili pregust, što ne mora biti problem proizvođača već pojedinačne nijanse ili čak konkretne bočice). Ovde ste, tako da pretpostavljam da pretražujete internet pre nego što kupite konkretan lak te imate priliku da se informišete o karakteristikama laka i da se spremite na moguće probleme. Samo vas molim da lakove birate prema boji i ceni koju ste spremni da platite, a ne prema marketingu straha koji hvali proizvode zbog toga što ne sadrže sastojke koje i inače ne bi sadržali (poput glutena ili zdravog razuma). Svi lakovi kod nas su barem 3-free (ne sadrže toluen, dibutilftalat i formalin) i to je za većinu dovoljno, čak i za nas lakoholičarke koje menjamo boje češće i udišemo više tih isparenja od većine. Samo ako ste alergični na kamfor treba da ciljano tražite 5-free lakove.

Nikuda bez zaštite


najbolji nadlak, najbolji top coat


I za veliku završnicu moramo u obzir uzeti kvalitet noktiju, prohteve i očekivanja. Ljudi uglavnom žele da im nadlak da visok sjaj, produži trajanje laka i ubrza sušenje laka. Loša vest je da dve od ove tri stvari ne idu zajedno - brzosušeći nadlakovi uglavnom povlače lak sa svih strana (najupadljivije sa vrhova noktiju), efektivno mu skraćujući trajanje. No ima izuzetaka.

Počnimo ponovo od elastičnih noktiju. Mislim da je najfleksibilniji nadlak koji imam Rimmel Super Gel. Ne daje najviši sjaj, ali se suši prilično brzo kada se razradi (tj. malo prosuši u bočici) i, pošto je elastičan, na savitljivim noktima će trajati dugo.

Nadlak koji bih preporučila za čvrste i krute nokte je CND Vinylux nadlak (ne sponzorišu me, samo sam veoma zadovoljna njihovim proizvodima). Brzo suši lak i daje fin staklast sjaj. Nefleksibilan je pa na mojim noktima hoće da popuca, ali je zato dušu dao za neelastične nokte. Jeftinija verzija je Galaxy Top Coat.

Ako zahtevate izgled geliranih noktiju, samo jedan nama dostupan nadlak mi pada na pamet - Cuccio 7 Second Reactive Top Coat.

Dodatne napomene

  • Između nege i lakiranja treba da prođe dovoljno vremena da se proizvod za negu upije u nokat. Baza se neće vezati za nokat koji je još vlažan ili masan od srestva za negu.
  • Kada lakirate nokte, svakim slojem koji nanosite zatvorite slobodnu ivicu nokta.
  • Ako vam brzosušeći nadlak povlači lak, slobodno pređite preko ivice laka sa svih strana. Tako nadlak tokom skupljanja neće pokupiti i boju.
  • Uživajte! Negovanje i lakiranje noktiju mogu biti veoma opuštajuće iskustvo. Ne morate odvajati previše vremena za ceo ovaj ritual (mada je lepo kada to možete učiniti) i čak možete kroz ceo proces proći dok gledate film. Samo se nemojte toliko udubiti u zbivanja na ekranu da zaboravite da isperete odstranjivač zanoktica.

5 comments:

  1. nekad davno, dok sam još lakirala nokte skoro pa svakodnevno, bila sam najzadovljnija s essence nadlakom koji bi dao i sjaj i brzo sušenje... hmmm gel top ili kako li se već zvao
    odličan post, palac gore :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ah, Better Than Gel Nails Top Coat. Njega već godinama ne uvoze kod nas. :(

      Delete
  2. Odlican i veoma iscrpan post, pun dobrih saveta i predloga, sa sve linkovima, svaka cast :-) Svidjaju mi se posebno Dodatne napomene, a i mantra "mazi ulje, mazi ulje...!" je nesto sto bih morala da usvojim, ne samo da ponavljam nego i da sprovedem u delo! :-)

    ReplyDelete
  3. Hvalaaa ❤️❤️❤️
    Sandra

    ReplyDelete

Hvala vam što ste izdvojili vreme da pogledate moje slike, pročitate članak i što želite da podelite sa mnom i drugima svoje mišljenje. Molim vas da mi ne ostavljate linkove ka svojim blogovima, sajtovima, slikama kučića i mačića i ostalim lepotama. Sama ću kliknuti na vaš profil ako mi ostavite smislen ili zanimljiv komentar, a komentare sa linkovima tretiram kao spam.

Thank you for taking time to look at my photos, read the article and share your opinion on the subject. Plese, don't link to your websites, blogs, puppy and kitty pictures and other stuff in comments. I'll check out your profile on my own as long as you leave a sensible or interesting comment and I'll treat comments with links as spam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...